Nederlandse toezichthouders willen niet achter de feiten aan lopen en starten een eigen onderzoek naar mogelijk manipulatie van valutakoersen door banken.
De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn een inventariserend onderzoek gestart naar mogelijke manipulatie van de valuta-, derivaten-, en grondstoffenmarkt bij banken in Nederland.
DNB maakte dit donderdag bekend.
,,De lessen uit de Libor- en Euriboronderzoeken en berichtgeving over mogelijke manipulatie door buitenlandse banken leren de toezichthouders alert te zijn op dergelijke signalen. DNB en de AFM inventariseren in hoeverre banken de risico’s bij de totstandkoming van relevante benchmarks binnen hun organisatie voldoende in beeld hebben en hier in voldoende mate hun maatregelen voor treffen”, aldus DNB in een persbericht.
De toezichthouders willen met het onderzoek de banken bewuster maken van de risico’s op manipulatie. Zij willen daarnaast een scherper beeld krijgen waar en bij welke processen organisaties kwetsbaar zijn voor manipulatie.
Onderzoek naar manipulatie valutakoersen
DNB en de AFM zeggen indien nodig handhavend te zullen optreden. Bij het onderzoek wordt onder meer samengewerkt met buitenlandse toezichthouders.
Op de vraag of de toezichthouders specifieke signalen hebben dat dergelijke marktmanipulatie met valuta, derivaten en grondstoffen zich bij Nederlandse banken voordoet, zei een woordvoerder van DNB: ,,Als dat zo zou zijn, dan zouden wij daar vanwege vertrouwelijkheid niets over kunnen zeggen.'' Hij voegt eraan toe dat het onderzoek onderdeel is van het pakket van circa 30 algemene themaonderzoeken die DNB elk jaar doet. Dit onderzoek staat voor 2014 op het programma.
Bij de fraude met de Libor-rente, de benchmark (ijkpunt) die wordt gebruikt voor leningen van banken onderling, was Rabobank betrokken. De Nederlandse financiële instelling betaalde een boete van in totaal 774 miljoen euro aan toezichthouders in buiten- en binnenland om de zaak te schikken.
Lees ook:
Ex-Rabobank directeur Schat gaat toezichthouden bij kunstmestmaker
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl